ЗДО №7, Дубно
Рівненська область, Дубенський район

Медична сестра

Щоб бути здоровим –дуже важливо бути щасливим.

 Микола Амосов

        З метою реалізації конституційних гарантій здоров'я і безпеки життя для кожної дитини у закладі дошкільної освіти проводиться медичне обслуговування. Медичне обслуговування є багатоскладовим системним процесом, який потребує чіткого дотримання санітарних норм і правил, а також інших вимог законодавства.

        Відповідно до абзацу другого статті 6 Закону України "Про охорону дитинства" від 26 квітня 2001р. № 2402-ІІІ держава гарантує дитині право на охорону здоров'я,  безоплатну кваліфіковану медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров'я, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формування навичок здорового способу життя. Для цього у  закладі дошкільної освіти організоване медичне обслуговування. 

        Медичне обслуговування  закладу дошкільної освіти здійснює сестра медична старша. У своїй роботі  керується законодавством, зокрема нормативно-правовими актами органів охорони здоров'я, освіти і науки, державної санітарно-епідеміологічної служби.

        

До обов'язків сестри медичної старшої відносять:

           - постійний контроль за станом здоров'я вихованців;

            - надання невідкладної медичної допомоги дітям у разі гострого захворювання або травми;

            - здійснення щоденного контрою за організацією, безпекою та якістю харчування;

            - дотримання раціонального режиму освітнньої діяльності, навчального навантаження;

            - дотримання санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму;

            - проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють та працівників  закладу дошкільної освіти тощо.

Поради медичної сестри

 Раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плодотворної праці.

   Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати. В їжі повинні обов’язковопоєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

  У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та інше. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.

Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи є джерелом поповнення енергії.

   Вуглеводи – основний матеріал для енергії м’язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов’язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров’я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Добрий апетит і улюблені страви

Рецепт 1

   Навчіться не помічати поганий апетит у дитини.

Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку. Не хоче їсти – спокійно і по-дружньому відпустіть її з – за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.

Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді. якщо вона попросить їсти. Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.

На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку і ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.

Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.

Рецепт 2

Давайте тільки ту кількість їжі, що її з’їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.

   Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», бо вони шкідливі.

   Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку страви та, проявляючи такт і наполегливість привчайте їсти все, що корисне для неї.

Дотримуйтесь режиму харчування.

Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

Огірковий сік поліпшує роботу серця, зміцнює стінки судин, оскільки збагачений калієм. Сік показаний за важких фізичних навантажень, має заспокійливу дію, добре впливає на нервову систему, має сечогінні та проносні властивості.

Персиковий сік підвищує тонус серцевого м’яза. Регулярне вживання напою допомагає позбутися аритмії, підвищити рівень гемоглобіну в крові. Сік поліпшує роботу печінки, шлунка, а вітаміни В і С у його складі зміцнюють імунітет.

Петрушковий сік багатий на вітаміни А і С, мікро- та макроелементи. За частих навантажень зору його рекомендовано вживати разом із морквяним соком (1:3). Напій поліпшує серцеву діяльність, корисний за аеробних навантажень (біг, ходьба, плавання тощо). Сік петрушки корисно комбінувати із соками шпинату, салату або селери. Дітям дозволено вживати не більше однієї ложки соку за один прийом.

Полуничний або суничний сік спеціалісти рекомендують вживати у разі захворювання шлунково-кишкового тракту (колітів, гастритів), захворювань печінки та жовчного міхура, геморою. Напій має глистогінну та бактерицидну дію. Його можна використовувати у профілактиці стоматитів та гінгівітів.

Салатний сік підвищує загальний тонус організму, знімає нервове напруження. Він містить майже 30% калію, 15% кальцію, 6% магнію та понад 9% фосфору. Такий набір мінеральних речовин поліпшує роботу нервової та м’язової систем. Сік рекомендовано дітям, які регулярно роблять загальнозміцнювальні вправи. До щоденного раціону дітей можна включати сік салату без домішок вагою до 100 г. Вдалими є комбінації із соком яблука (1:1), томату (1:1), моркви (1:2), моркви та огірка (5:7:4), моркви та гранату (5:7:4).

Селеровий сік рекомендують дітям з надлишковою масою тіла, порушенням обміну речовин і надмірною втомлюваністю. Сік містить вітаміни С, В1, В2, РР, органічні сполуки натрію, велику кількість органічного калію, кальцію, фосфору. Такий вміст поживних речовин підтримує мінеральний склад крові за високого фізичного навантаження. Напій рекомендований також у спекотну погоду.

Сливовий сік стимулює перистальтику кишківника, має проносну дію. У випадку жовтушних форм захворювань на гепатит стимулює виділення жовчі, виводить холестерин з організму. Цей сік рекомендовано вживати за захворювань нирок і гіпертонічної хвороби, оскільки він містить калій, що стимулює виведення надлишків води та солі з організму.

Томатний сік поліпшує роботу серця, стимулює утворення шлункового соку, оскільки він багатий на калій. Висока концентрація органічних кислот (молочної та яблучної) активізує обмін речовин, підвищує луговий резерв крові. Свіжовижатий томатний сік значно корисніший, ніж консервований, оскільки він зберігає сильнодіючі фітонциди, що уповільнюють процеси бродіння та гниття у кишківнику.

Яблучний сік сприяє нормалізації обміну речовин, відновленню організму після фізичного навантаження. Він багатий на мікроелементи, необхідні для кровотворення, зокрема залізо і марганець, та пектин. Оптимальне співвідношення калію, натрію та кальцію в яблучному сокові сприяє нормалізації роботи серцево-судинної системи.

 

Цінність свіжих овочів

Картопля містить повноцінні білки, вітамін С, крохмаль. Вона легко перетравлюється.

Свіжа капуста низькокалорійна, містить вітамін С і мінеральні солі. Проте готувати страви з неї для дітей віком до трьох років не рекомендовано через значний вміст клітковини й сірки, що може призвести до метеоризму — підвищення газоутворення в кишківнику. Найліпше в дитячому харчуванні використовувати цвітну капусту, яка легше перетравлюється, містить більше білків, вітамінів С і В, заліза.

У моркві багато каротину та фолієвої кислоти, проте мало вітаміну С. Каротин і фолацин ліпше засвоюються, якщо моркву вживають у протертому вигляді з додавання олії, молока або сметани.

Буряк містить значну кількість мікроелементів і цукру, що в поєднанні з органічними кислотами і клітковиною поліпшує перистальтику кишківника.

Гарбуз і кабачки багаті солями калію, каротином, вітамінами групи В.

У томатах є каротин, вітаміни С і Р, калій, яблучна і лимонна кислоти.

Шпинат, щавель багаті мінеральними солями, вітамінами С, Р, групи В, каротином.

Спаржева квасоля, горох містять багато клітковини, вітамінів групи В. Проте ці овочі також можуть викликати метеоризм.

Зелена цибуля багата вітаміном С, каротином, калієм, фосфором, ефірними оліями, фітонцидами. Ріпчаста цибуля багата на ті самі речовини, але в ній міститься менше вітамінів. Цибуля підвищує апетит, збуджує шлункову секрецію.

Зелень петрушки і кропу має високий вміст ефірних олій, вітаміну С, каротину, заліза, калію.

Часник, цибуля, редька містять біологічно активні речовини — фітонциди, які знищують хвороботворні мікроби або стримують їх розвиток.

міст ефірних олій, вітаміну С, каротину, заліза, калію.

Часник, цибуля, редька містять біологічно активні речовини — фітонциди, які знищують хвороботворні мікроби або стримують їх розвиток.

 

 

Логін: *

Пароль: *